Skandinavski, shabby chic, moderni, minimalistički, kolonijalni, retro, mediteranski, orijentalni, ladanjski ili eklektični stil?

Svaki čovjek bi trebao imati svoj stil uređenja. U biti, svi ga imaju, ali samo neki su ga svjesni. Neki stil, individualno skrojen baš po mjeri i što orginalniji i osobniji, to bolji. Mogu vam se svidjeti različiti stilovi, ali nekad ćete ipak reći “lijepo, ali nije to za mene…”. Zadovoljstvo i ljubav prema interijeru osjetite tek nakon nekog vremena, kad se dojmovi slegnu i kad sve maske padnu, jer na kraju krajeva, vi morate živjeti u njemu i s njime. Pokušajte biti iskreni prema sebi i jasno recite šta vam se sviđa, a što ne. Cilj je prenijeti autentičnost vašeg bića i tu jedinstvenost pretočiti u vaš stil uređenja. Evo par smjernica kako pronaći svoj vlastiti stil uređenja kako biste narednih mnogo godina bili u savršenstvu s vlastitim okruženjem.

1. Analizirajte postojeće stanje vaša 4 zida – identificirajte omiljene komade u interijeru. To su najvjerojatnije oni s kojima se najviše povezujete, koji vas dugo vremena prate ili koji su po nečemu posebni. Ako znate zašto baš njih volite, onda ste bar pronašli smjernicu prema stilu koji vas obilježava.

2. Zavirite u ormar i pogledajte šta nosite – imate par klasičnih komada koje nosite godinama ili vam brzo sve dosadi pa volite mijenjati i izbacivati garderobu kako biste stalno stvarali prostor za nove stvari?
Sigurno se identično osjećate s namještajem i dekorom. Savjetujem vam da si priuštite neke komade namještaja, bezvremenski elegantne i klasične, zatim pomno birajte podne i zidne obloge i njihovu kvalitetu, a na dekoru se ispucajte do mile volje i pratite trendove pa ih mijenjajte što češće.

3. Unesite svoj hobi ili interes u uređenje – ako obožavate čitati, putovati, skupljate umjetničke kolekcije ili trošite svu lovu na tehniku, neka vam se takvi osobni predmeti istaknu u prostoru, jer to ste vi i oni zrcale vaš osobni identitet.

4. Imajte hrabrosti za stilski lom – nemojte se bojati miksati razne stilove zajedno. Pa šarmantno je postaviti antiknu komodu pored moderne garniture, zar ne? Oko i srce vole optičke suprotnosti jer ne djeluju dosadno.

5. Pustite svakodnevnicu u prostor – neka estetika bude u prvom planu, ali pritom funkcionalnost ne smije patiti. Ništa ne znači ni najorginalniji i najluksuzniji interijer ako nije praktičan, a kamoli ako vam ne ide na ruku. Zapamtite, vaš dom nije izložbena galerija nego prostor u kojemu se živi, igra, radi i opušta.
Ako se iz bilo kojeg razloga još uvijek osjećate nesigurno s kojim stilom se povezati, javite se! Potrudit će se da za vas kreiram prostor po vašoj mjeri!

slika 1

Obrnuta slika! Igra ravnog, bijelog i u komadu izlivenog poda u kontrastu sa drvenim zidnim panelima mijenjaju mjesta. Pod, zid i otvori su elementi koji duže ostaju tamo gdje jesu, zato ne treba štedjeti na njihovoj kvaliteti.

slika 2

Svatko ima neki omiljen komad interijera. Bio to udobni kauč iz bakine mladosti koji ste već 2 puta tapecirali ili dizajnerska stolica koja će preživjeti sve modne trendove, jedan klasični komad namještaja uvijek je in.

slika 3

Glavni eyecatcheri ovdje su izražajna slika i naglašeni dekor koji na prvi pogled čak i ne idu zajedno.
Svaki element pojedinačno je dovoljno jak i izražajan kako bi dominirao u prostoru, no na ovakav način interijer ostavlja pomalo teatralni dojam. Vidljivo je kako vlasnik ovog stana voli skupljati skulpture i slike.

slika 4

Savršeno inscenirani eklektični izgled u dnevnom boravku. To su te suprotnosti koje se ipak nadopunjavaju, a sve je veselo i nipošto dosadno. Nekad je dovoljno kombinirati samo dva različita stila zajedno kako bi rezultat bio na vaše oduševljenje. Neka vam mašta odigra glavnu ulogu!

slika 5

Ovo je jako lijep primjer dobrog iskorištavanja prostora pod stubištem. Ovdje je ravnoteža između funkcionalnosti i estetike dobro pogođena. Optimalan raspored namještaja, prilagođen potrebama klijenata slijedi iz razvijenog plana arhitekta ili dizajnera i uvijek treba biti „po mjeri“.