Dosta Vam je onih tema i vodiča o nekom gradu gdje uvijek piše jedno te isto?
Nešto u smislu; ni slučajno nemojte zaobići Nacionalnu galeriju na najpoznatijem trgu Trafalagar Square ili to što London čini prepoznatljivim u čitavom svijetu jesu njegov Parlament i najpoznatiji sat-Big Ben.
Bla, bla, bla.

Ne kažem da to ne treba sve obići i vidjeti ako si već u tom svjetskom gradu, ali je isto vrijedno pogledati London iz jedne malo drugačije perspektive. Moj pogled na grad koji po prvi put vidim je iz “fasadske” perspektive. Sigurno ste čuli za ptičju, centralnu ili obrnutu perspektivu, ali za”fasadsku”niste? Šteta, nemate pojma šta sve iza tog pogleda propuštate, jer jedna obična fasada ima puno toga za reći o jednom gradu. Dakle, magično me privlači  fasada ili pročelje, radilo se o privatnoj kući ili javnim objektu. Taj vanjski sloj ti otkriva svoju stvarnu ljepotu, kvalitetu, stil, vrijednost, prošlost, godine i dobije te i osvoji na prvi pogled.
Ili te ne dobije. Čak ni one skroz stare, zapuštene i ofucane nisu za baciti jer su na neki način šarmantne i sigurno u sebi skrivaju pravu ljepotu. Sjetim se mog oca, građevinara u duši i koji bi mi vjerojatno po kratkom postupku odmah sugerirao da krenem na bauštelu i uzmem kran i lopatu u ruke ako sam toliko vezana za jednu ciglu:)

“Londonska fasada” je zaista bogato opremljena; kamen, drvo, staklo, beton u svim varijacima. Možeš gledati danima i uživati u raznolikosti. Impresionirao me i jedan izlog (ovdje je izlog koji čini taj vanjski sloj objekta) male galerije skriven u uličici pored Bond Street-a. Skulptura nage žene u gracijoznoj pozi, čije se tijelo presijava na suncu i izgleda kao da je obasuta svjetlucavim kristalčićima. Znači jedna obična fasada može isto tako biti pravo umjetničko djelo. Svima onima koji ovaj grad ipak pamte po njegovim znamenostima mogu barem moje slike poslužiti kao dekoracija na zidu. Pogotovo će odlično izgledati ako stavite različite slike fasada u iste okvire jer će vam sigurno osvježiti zid. Ma možete od njih napraviti i crno-bijele slike, posložiti ih kao kolaž, printati na prozračnu tkaninu, pa ih objesiti kao zavjese u prostoru. Isprobajte nešto od toga i drugi put kad budete u nekom novom gradu pogledajte ga i osjetite iz jedne druge perspektive.

Hodajte i dobro otvorite oči jer svako zapažanje je stvar pogleda, zar ne?

Klaudija

slika 1

Ova mi je slika kao sa razglednice, crvena je učinila svoje i pokazala da je zasluženo najefektnija boja. Spoj drvene obloge pobajcane u crvenu boju i pozadina betonskih zgrada u neutralnim nijansama je pravi eyecatcher.

slika 2

Louis Vuitton je najpoznatiji brand u svijetu mode. Ako ipak niste ljubitelji tog stila možda vam se svidi vanjski izgled njihovog dućana u najskupljoj ulici Londona, Bond Street. Sve odiše luksuzom jer sama fasada je nalik na dragocijeno kamenje.

slika 3

Ulična rasvjeta od Rolexa??? Pa zašto ne, nije fora Rolex na ruci nego Rolex isred kuće.

slika 4

Tamno drvo sa zelenilom,zlatna slova. Dobra kombinacija kuće Tiffany&Co!

slika 5

Pročelje njihove poznate robne kuće. Zaigrani detalji na fasadi koji posjećaju na neobarokno doba iz 19 stoljeća.

slika 6

The Royal Arcade građena u elegantnom viktorijanskom stilu. U njoj možeš pronaći staro srebro, ručno rađene cipele i gourmet čokoladu.

slika 7

 

Unutarnji prizor shopova Royal Arcade.

slika 8

Jako efektna skulptura, privlači pažnju da moraš ući u galeriju i pogledati šta još nude.